Méhkenyér A méhkenyér összetevői • Méhkenyér összetevők

A méhkenyér összetételeA részben megerjedt virágpor keveréket lépekben tárolják, amit neveznek méhkenyérnek is, de ennek egész más az összetétele és a tápértéke, mint a szabadon gyűjtött virágpor pelleteknek, és ezt táplálékként adják a méh lárváknak, valamint ezzel táplálkoznak a fiatal dolgozók, akik a méhpempőt állítják elő.

A méhkenyér kb. 20% fehérjéből, 24-34% szénhidrátból és 1,5% lipidből áll. Szinte ugyanakkora a kalóriatartalma, mint a növényekből előállított termékeknek, a lisztnek a rizsnek vagy a babnak. Méhkenyér összetevőkA méhkenyér ásványi anyagok széles skáláját tartalmazza, nagy mennyiségű vas, kobalt, foszfor és kálcium található benne.

Az egyik legtöbb szelént tartalmazó természetes élelmiszer (a brazil dió mellett). A méhkenyér kitűnő forrása a káliumnak és a B-vitamin komplexnek is. Az előemésztett aminosavak könnyen felszívódnak a szervezet számára megfelelő mértékben, ezek kb. 15%-át alkotják a méhkenyér szárazanyag tartalmának.

Természetes biostimuláló tápanyag, mely gazdag fitohormonokban, flavonoidokban, szabad aminosavakban, ásványi anyagokban és más aktív biológiai összetevőkben, biohasznosulása legalább háromszor nagyobb, mint a hagyományos virágporé. A méhkenyér komplexen tartalmazza a létfontosságú biostimuláló anyagokat.

A virágpor legfőbb összetevői fehérjék, aminosavak,  lipidek (zsírok, olajok vagy azok származékai) és cukrok. A kisebb komponensek jóval változatosabbak.

Az összes aminosav, mely alapvetően fontos az emberi szervezet számára (fenil-alanin, leucin, izoleucin, arginin, hisztidin, lizin, metionin, treonin és triptofán) megtalálható a méhkenyérben és több másik is, leggyakrabban a prolin.
Sok enzim (fehérje) szintén megtalálható benne, de néhányat, mint a glükóz-oxidázt, mely nagyon fontos a mézben, a méhek adják hozzá. Ez az enzim jóval gyakoribb a méhkenyérben, mint a friss virágpor pelletekben.

A virágpor pelletekben az egyszerű cukrok, mint a fruktóz, glükóz és szukróz, a nektárból vagy a mézből származnak. A poliszachardiok, mint a kallóz, pektin, cellulóz, lignin és a többi, túlnyomórészt virágpor összetevők.
A sejtekben való tárolás után a cukrok és enzimek további hozzáadása hozza létre a méhkenyeret tejsavas erjedés során.

A méhkenyér nem veszít tápértékéből a dolgozó méhek által végzett fermentációs folyamat során. Sőt, ez a folyamat még további új tápanyagokat ad hozzá a virágporhoz, mint az enzimek, a méz, stb. A méhkenyér két évig is eltartható a tápérték gyengülése nélkül.

Gyógyító hatásokTudja meg milyen egészségügyi problémák esetén javasolt a méhkenyér.Méhkenyér kiszerelésekMegnézem a kiszereléseketTekintse meg a méhkenyér kiszerelések árait, méhpempőt és virágport.

Méhkenyér ár

Méhkenyér kedvezmények
Ide kattintva rendelhet Méhkenyeret A Méhkenyeret a méhek által előállított eredeti állapotában juttatjuk el Önhöz. Bio minősítésű termékeink az európai bio mezőgazdasági normáknak megfelelnek. Ha sürgős: +36 70 / 7733 059
Rendelésátvétel személyesenRendelés Átvétel Személyesen
Budapest (11. kerület) részletek »