Méhkenyér Méhkenyér termelés • Méhészeti ismeretek a méhkenyérről

Hogyan készül a méhkenyér?

A méhkenyér jóval hosszabb ideig tartósítható mint a virágpor és nem szükséges hűteni mint például a nyers virágport.

Méhkenyér vásárlásA méhkenyér magas tápértékű élelmiszer, melyet a méhek virágporból állítunk elő. A tudósok már egy ideje tudják, hogy a dolgozó méheknek, muszáj méhkenyeret enniük, hogy a mirigyeik segítségével táplálékot állítsanak elő a királynő és a fejlődő lárvák számára. Az elfogyasztott méhkenyér után a királynőnek méhpempőt termelnek. Mindent a méhpempőről itt

Az idősebb dolgozó méhek egyedül mézzel tartják fenn magukat. A tudósok ebből kezdtek arra következtetni, hogy a méhkenyérnek magasabb a tápértéke, mint a méznek. Ezt később a tudományos kutatások is igazolták.Aprólékos munka során a kutatók rájöttek, hogyan készül a méhkenyér. Amint a méhek összegyűjtik a virágport, elkezdenek dolgozni a recepten. Hozzáadják különleges mirigyeik váladékát, enzimeket termelő mikroorganizmusokat, melyek kioldják az értékes tápanyagokat a virágporból. Más mikrobákat is hozzátesznek, melyek antibiotikumokat és zsírsavakat termelnek, hogy megakadályozzák a méhkenyér megromlását. Ugyanakkor a kártékony mikrobákat eltávolítják, végül a méhek nektárral vagy mézzel ragasztják össze az összetevőket.

Amikor a méhek beviszik a virágport a kaptárba, a sejtekbe rakják azt. Miután a sejtek ⅔-ig megteltek virágporral, a maradék részt mézzel töltik fel és végül viasszal zárják le. Ezzel megindul az oxigén nélküli erjedés.

Az anaerob baktérium sokféle mikrobával működik együtt, megszámlálhatatlan élesztő- és penészgomba törzzsel, melyek aztán megkezdik hasznos munkájukat. Az összetett kémiai anyag az "elő méhkenyérben", egyszerű kötésekre bomlik, pl. a fehérjék aminosavakra bomlanak. Ez alatt sok tejsav és K-vitamin szabadul fel. Míg a sejtekben erjed a pollen, lebomlik könnyebben emészthető anyagokra.

A tejsav a szervezetben glükózzá alakul, mely az egyik fő energiaforrás az egész test számára. Három hónapos erjedés után elkészül az édes-savanyú méhkenyér.

A méhek rejtéjes receptje

Még nem teljesen egyértelmű, hogyan készül a kaptárban a méhkenyér. A felnőtt méhek megközelítőleg egynegyede gyűjt a kaptárba pollent, egynegyede csak a nektár hozzáadásával foglalkozik, fele pedig a virágporral és a nektárral is. Becslések szerint a kaptárba vitt virágpor felét keverik össze nektárral. Méhkenyér a kaptárban
A többi virágport azzal a mézzel keverik össze, melyet a méhek magukkal vittek, mint energiaforrást a virágpor gyűjtő útjukra.

A méhek szorosan összecsomagolják ezeket a pelleteket - mindegyik többmillió virágporszemcsét tartalmaz - nyállal együtt és beletöltik a sejtekbe, míg azok ¾-ig megtelnek. Miután előzőleg megtisztították és kibélelték ezeket a sejteket egy vékony réteg propolisszal, a méhek beletöltik a méhkenyeret, majd vékonyan felülről is propolisszal fedik le. A méhek ezt azért teszik, hogy megelőzzék a kártékony gombák és baktériumok megjelenését.

Dr. Stashenko feljegyezte, hogy amikor a virágport mézzel elegyítik, a virágpor tejsav baktériuma a virágpor magas fehérjetartalmának segítségével gyorsan nagy mennyiségű tejsav termelődését eredményezi. A friss virágpor pH szintje megközelítőleg 7.2, az egyhetes méhkenyéré 3.5-4.2.

Mitől nő még a méhkenyér hatékonysága?

A virágporszemcséknek a lépekben történő elhelyezésekor a méhek nem veszik figyelembe a virágpor származását, így ugyanabban a sejtben különböző fajta és színá virágpor szemcsék foglalnak helyet.

A virágporcsomócskák alkotásával elkezdődő és a kaptárban a lépek sejtjeiben folytatódó számos biokémiai folyamat következtében a méhkenyér sokkal értékesebbé válik mint a virágpor.

Az átalakulás 6 lépése

  1. A virágporszemcsék csírázóképességét a méhek rágómirigyeinek váladéka 1-2 nap alatt megszünteti.
  2. A nádcukor fokozatosan egymolekulás cukrokká alakul.
  3. Az egyeszerű cukrok, bizonyos erjesztők hatása alatt, részben tejsavvá alakulnak.
  4. Emelkedik a K-vitamin tartalom.
  5. A méhkenyér eltarthatóságának tartama megemelkedik.
  6. Emelkedik azon virágporszemcséknek a száma, amelyeknél a beltartalom áttörte a virágporszemcse külső burkát.

Gyógyító hatásokTudja meg milyen egészségügyi problémák esetén javasolt a méhkenyér.Méhkenyér kiszerelésekMegnézem a kiszereléseketTekintse meg a méhkenyér kiszerelések árait, méhpempőt és virágport.

Méhkenyér szemcséke

Méhkenyér rendelés

Méhkenyér kedvezmények

Méhpempő Centrum

TerhességTeherbeesés Pempővel
Termékenység fokozás, spermaszám növelés pempővel!

Szárított Virágpor

Nyers Virágpor

Gyermekeknek virágpor
Miért ajánlott a gyerekeknek a virágpor?

Előnyök a szervezetreA nyers virágpor 33 hatása
33 kiemelt hatás a nyers virágpor részéről.

Ide kattintva rendelhet Méhkenyeret A Méhkenyeret a méhek által előállított eredeti állapotában juttatjuk el Önhöz. Bio minősítésű termékeink az európai bio mezőgazdasági normáknak megfelelnek. Ha sürgős: +36 70 / 7733 059
Rendelésátvétel személyesenRendelés Átvétel Személyesen
Budapest (11. kerület) részletek »


Méhpempő kiszállítás országosan